Llocs d’interès

 

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat


taxi sant fruitós

Montserrat és un massís muntanyós que ha destacat en la tradició catalana gràcies a, d’entre altres motius, una geologia i topografia pròpies molt característiques. Situada a cavall de les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat i on s’hi aixeca el Monestir de Montserrat, una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu De Montserrat, una marededéu trobada.

És un massís de formes singulars que s’enlaira bruscament a l’oest del riu Llobregat fins als 1.236 m del cim de Sant Jeroni. Altres cims montserratins són el Cavall Bernat, les Agulles, el Serrat del Moro, el Montgròs, Sant Joan, la Palomera, etc. Va ser declarat parc natural el 1987 per garantir-ne la conservació.

Al llarg dels mil·lennis, els moviments isostàtics i tectònics, els canvis climàtics i l’erosió han acabat modelant un relleu brusc, amb grans parets i blocs arrodonits de conglomerat rosa i argiles. A les seves entranyes, l’erosió de tipus càrstic ha creat coves, avencs i torrenteres.

El Parc Natural està gestionat pel Patronat de la Muntanya de Montserrat, creat al 1950. Els motius de la seva instauració es basen en la importància religiosa i cultural del Monestir i del Santuari i en la bellesa i la singularitat de la muntanya.

Més informació:
Oficina del Parc Natural
Tel: 93 820 40 07
Correu-e: informacio@larsa-montserrat.com

 

Monestir de Sant Benet – Món Sant Benet


taxi sant fruitós

L’edifici romànic més emblemàtic de la comarca del Bages és el monestir benedictí de Sant Benet de Bages, parròquia de Navarcles, a 1 km del centre de la població, al terme municipal de Sant Frutiós de Bages. Un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya, fundat l’any 960 per uns familiars dels vescomtes del Conflent, l’església va ser consagrada el 972 amb la presència del Comte Borrell de Barcelona. Als seus orígens va acollir les relíquies de Sant Valentí per concessió directa de Roma, de qui va obtenir visat papal.

Durant els segles XI, XII i XIII va assolir el moment de la seva màxima projecció i prosperitat, tot i els atacs que ocasionalment va rebre de les tropes musulmanes. Entre els anys 1045 i 1074, Sant Benet va estar regit per l’abat Miró, germà de Ramon Berenguer I, Comte de Barcelona i de Girona.

Al segle XVII passà a dependre de Montserrat i a començaments del segle XIX era un lloc on venien a residir els darrers anys de la seva vida els monjos. Restà abandonat després de l’exclaustració fins que fou comprat per la família de Ramon Casas que en començà la restauració. Des de l’any 2007 s’ha rehabilitat i no sols es pot visitar el monestir, sinó que s’han habilitat espais per convencions i reunions de tota mena. Tot el conjunt ha rebut el nom de Món Sant Benet.

Món Sant Benet (MSB) és un centre cultural patrimonial creat l’any 2007 que aplega diferents espais i serveis culturals, turístics, d’oci i científics, situat a Sant Frutiós de Bages. El conjunt de MSB reuneix el Monestir medieval Sant Benet de Bages, totalment recuperat i reformat, obert a les visites i que acull un intens programa cultural, la seu de la Fundació Alícia, que treballa en la recerca alimentària i l’Hotel Món, ideal per a les vostres vacances o reunions d’empresa.

Més informació:
Món Sant Benet
Tel: 93 875 94 01
Correu-e: info@monstbenet.com
Pàgina web: www.monstbenet.com

 

Manresa


taxi sant fruitós

Manresa és la ciutat capital de la comarca del Bages, al pla de Bages, a prop al nord-oest de l’angle on conflueixen els rius Llobregat i Cardener. Nus molt important de comunicacions que ha jugat sempre al llarg de la història un paper destacat en l’organització de la Catalunya central.

La història ha deixat una empremta profunda a Manresa visible i palpable en edificis com la basílica gòtica de Santa Maria de la Seu, en carrers medievals com el del Balç, en els casalots barrocs, en els palauets modernistes, en les fàbriques, herència de la primera industrialització. Igualment, és una empremta que es pot sentir i compartir en recórrer itineraris com el de la Sèquia, en barrejar-se amb la munió de gent que reviu, any rere any, el miracle de la Llum en el marc de la Fira de l’Aixada o en submergir-se en la inesgotable proposta d’espectacles tradicionals de la Fira Mediterrània.

Més informació:
Oficina de Turisme de Manresa
Tel: 93 878 40 90
Pàgina web: www.manresaturisme.cat

 

Llac de Navarcles


taxi sant fruitós

El Llac de Navarcles es troba a la comarca del Bages, a l’extrem oriental del Pla de Bages. És un embassament artificial del riu Calders en el moment que aixampla la sortida després dels meandres de l’Angle. Les variades espècies d’arbres donen a l’espai una sensació de frescor i de natura que fan del parc del Llac un espai de passeig molt freqüentat pels navarclins.

S’hi pot prendre alguna cosa i sopar a la Cabana del Llac i practicar esports d’aventura com escalada, pont de mico, persiana, tir amb arc, rem amb canoes, rem amb kayaks, bicicleta, etc. durant els mesos d’estiu.

Més informació:
La Cabana del Llac
Tel: 34 93 831 1180
Correu-e: el-llac@el-llac.com
Pàgina web: www.el-llac.com

 

Coves del Toll – Museu Arqueològic i paleontològic


El Museu Arqueològic i Paleontològic-Coves del Toll de Moià té la seu a la casa natal de Rafael Casanova, edifici que comparteix amb el Museu Casa Natal Rafael Casanova, que depèn del Museu d’Història de Catalunya. El fons del museu el conformen les col·leccions arqueològiques procedents de les coves del Toll, complex integrat per quatre cavernes i un avenc que es formaren durant el període del Pliocè en el Quaternari, i en menor mesura, d’altres jaciments de la comarca.

Les coves del Toll són una de les coves prehistòriques d’Europa més riques en fauna del Quaternari. Tenen un total de 1.148 m. de profunditat i la part visitable és de 180.55 m.

El museu arqueològic està organitzat en diferents espais temàtics que, a partir de les restes trobades a les coves del Toll, permeten estudiar la prehistòria al Moianès: la situació geogràfica de la cova, la formació geològica, la fauna del Quaternari i, per últim, la presència humana i les seves conseqüències. Del fons del museu destaquen les restes de fauna quaternària (ossos, lleons, rinoceronts, hipopòtams, etc.) i indicis de presència humana des del paleolític mitjà.

Més informació:
Coves del Toll
Tel: 93 820 91 34
Pàgina web: www.covesdeltoll.com

 

Castell de Cardona i Parc de la Muntanya de Sal


El castell de Cardona és un castell d’estil romànic i gòtic situat en un turó al costat de Cardona, a la comarca del Bages. Està considerat com una de les fortaleses medievals més important de Catalunya i es troba dalt d’un turó que domina la vall salina i la del Cardener. Les seves joies són la torre de la Minyona (del segle XI), de 15 metres d’alçada i més de 10 metres de diàmetre, i l’església romànica de Sant Vicenç. El monument pertany a la Xarxa de Museus i Monuments d’Història de Catalunya.

La situació geogràfica del castell respon a la necessitat de defensar l’accés al salí i a la visió privilegiada de les valls del riu Cardener. Entre el s.XI i fins al s.XV, va ser el nucli residencial dels senyors de Cardona: els “rics senyors de la sal”, emparentats amb les principals cases reials europees, i tan influents que el duc de Cardona era conegut com “el rei sense Corona”.

La Vall Salina de Cardona, un fenòmen geològic únic al món, és una depressió del terreny amb forma d’el·lipsi allargassada amb una extensió de terreny de 1.800 m de llargària per 600 d’amplada i una superfície de 100 ha, amb unes característiques naturals que l’han fet mereixedora de ser inclosa dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya. Al seu voltant es va inaugurar, el 2003, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal per divulgar el seu valor i projectar la Muntanya de Sal.

Més informació:
Oficina de Turisme de Cardona
Tel: 93 869 27 98
Correu-e: oficinaturisme@cardona.cat
Pàgina web: http://cardonaturisme.cat

 

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac


El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és un parc natural format pel massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac. Té una superfície protegida de 13.694 ha, repartides entre les comarques del Bages, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Els seus cims principals són el Montcau (1.056,7 m) i la Mola (1.101,9 m), on hi ha el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt.

El Parc Natural forma part de la Xarxa d’Espais Naturals gestionada per la Diputació de Barcelona. L’interès paisatgístic, biològic i cultural del massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac va justificar la seva creació com espai protegit. El singular paisatge del parc està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen els faldars i les canals de la muntanya. El monestir de Sant Llorenç del Munt, bastit al cim de la Mola, és el monument més emblemàtic d’un massís on també són abundants les restes arqueològiques neolítiques i les masies de gran port.

L’agost de 2003 un gran incendi forestal malmeté la part nord-oriental del parc, a la zona dels termes municipals de Granera, Monistrol de Calders, Mura i Sant Llorenç Savall, on s’inicià el foc.

Més informació:
Oficina del Parc Natural
Tel: 93 831 73 00
Correu-e: p.santllorenc@diba.cat

 

Monestir de Santa Maria de l’Estany


El monestir de Santa Maria de l’Estany està situat al poble de l’Estany, dins del terme municipal del mateix nom, a la comarca del Moianès encara que adscrit administrativament a la del Bages, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, fundat l’any 1080. El seu claustre és una de les joies del romànic català.

Originalment, el monestir era un monestir de canonges augustinians que vivien seguint la Regla de Sant Agustí. Aquesta comunitat fructificà, i amb el temps, en el lloc de la petita primera església construí un seguit d’edificis que demostren la seva esplendor: l’església de Sta. Maria, el claustre romànic, les dependències per als canonges, etc. Al voltant del monestir i de l’estany que li donà nom s’anà agrupant i formant el poble.

En l’actualitat i des de principis del segle XIX, el monestir és la seu de la parròquia de Santa Maria de l’Estany. Del monestir medieval en resten l’església, les sales del museu i el claustre romànic, una joia de l’escultura religiosa de nivell internacional. L’estany fou dessecat segles enrere.

Més informació:
Monestir Santa Maria de l’Estany
Tel: 93 830 30 40
Correu-e: mail@monestirestany.cat
Pàgina web: www.monestirestany.cat

 ↑ Puja

Contractar els nostres serveis